КНСБ поиска още 991 милиона за заплати в Бюджет 2019
Фото: www.bta.bg

КНСБ поиска още 991 милиона за заплати в Бюджет 2019

7 новини, 8

Варна, 8 юли / БТА/ Искането на КНСБ е да бъдат осигурени допълнителни 991,4 милиона лева за заплати в държавния бюджет за 2019 г., каза днес във Варна президентът на синдиката Пламен Димитров. По думите му към средствата за капиталови разходи и издръжка трябва да бъдат отпуснати още 691,5 милиона лева. Основните критики на КНСБ към управленската политика в момента са насочени към пазара на труда и социалната сфера, допълни Димитров.

Той уточни, че е наложително да бъде реализирана нова политика по доходите и заплатите да нарастват с между 12 и 15 процента ежегодно през следващите 4 години. Позицията на синдиката е, че е наложително социалната система в страната да бъде коренно променена. Ръководството на организацията настоява още през 2019 г. да започнат да действат фондовете за квалификация и преквалификация на работещите, което ще подобри състоянието на пазара на труда у нас.

Със същата цел КНСБ ще иска да бъде разработена и национална програма за подобряване дигиталните умения на населението, каза Димитров. След вдигането на цените на тока и парното от 1 юли синдикатът е направил експресна предварителна оценка как те ще се отразят на издръжката на живота. Данните сочат, че се очаква тя да се повиши с 1,2 процента, като издръжката за нормалното съществуване на 4-членно семейство ще достигне 2 354 лева.

Освен това поскъпването на тока и парното ще доведе и до увеличаване ...

    Повече за bta.bg