(OF) Ивайло Московски: Необходими са 4,320 млрд. евро за гарантиране на жп свързаността между България и Западните Балкани
Фото: www.dnes.bg

(OF) Ивайло Московски: Необходими са 4,320 млрд. евро за гарантиране на жп свързаността между България и Западните Балкани

9 новини, 6

За да изгради страната ни всички приоритетни железопътни направления до 2030 г., са необходими инвестиции на стойност 4,320 млрд. евро. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на дискусия, посветена на транспортните проекти в Западни Балкани, цитиран от пресцентъра на МТИТС. Форумът се организира по инициатива на Ивайло Московски и е част от днешната Среща на върха Западни Балкани - Европейски съюз.

Участие в министерската среща са взели транспортните министри на Македония и Косово, държавният секретар на Черна гора, както и представители на Световната банка, Европейската инвестиционна банка и на Съвета за регионално сътрудничество. В своето изказване министър Московски е заявил, че 4,147 млрд. евро от средствата ще са нужни за проектите по "основната" TEN-T мрежа, а останалите 173 млн.

евро ще се използват за модернизация на жп направлението Карнобат - Синдел, което е 123 км и е част от "широкообхватната" жп мрежа. По думите му това трасе има съществено значение, тъй като свързва двете най-големи морски пристанища Варна и Бургас. Ивайло Московски е посочил, че най-сложният за изпълнение участък и поради тази причина най-скъп, е жп линията Видин - София, като индикативната стойност на инвестициите там са 2,31 млрд.

евро. Министърът е добавил, че друга важна жп линия, която е част от коридора Ориент/Източно-Средиземноморс...

    Повече за bta.bg