(OF) Хиляди хора протестират в Лондон с искане за нов референдум за Брекзит
Фото: www.bta.bg

(OF) Хиляди хора протестират в Лондон с искане за нов референдум за Брекзит

11 новини, 4

Хиляди демонстранти се събраха днес в центъра на Лондон, за да призоват за втори референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Кметът на британската столица Садик Хан е сред политиците, участващи в протестното шествие, чиято кулминация е пред парламента. Той заяви в Туитър, че това е "исторически момент в нашата демокрация". Организаторите очакват това да бъде най-голямата подобна демонстрация.

Според тях в нея ще се включат над 100 000 души. Хиляди активисти от цялата страна пристигат с около 150 автобуса за участие в проявата. Протестът, организиран от групата "Пийпълс воут" (в превод Народен вот), е подкрепян от британския в. "Индипендънт", чиято онлайн петиция за втори референдум за Брекзит е подписана от близо 900 000 човека. През юни 2016 г. британците с малко мнозинство гласуваха за излизане от ЕС.

Министър-председателката Тереза Мей изключва възможността за нов референдум за Брекзит. Социологическите проучвания показват, че страната е дълбоко разделена по въпроса. Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март догодина, но преговорите са затруднявани от разногласия, особено за границата между Северна Ирландия и Ирландия, която ще бъде единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС след Брекзит.

Има все по-големи страхове от напускане без сделка, което може да причини хаос на границите и в икономиката.

    Повече за bta.bg