(OF) Гръцкият премиер е изправен пред вот на недоверие заради споразумението за името на Македония
Фото: www.economic.bg

(OF) Гръцкият премиер е изправен пред вот на недоверие заради споразумението за името на Македония

30 новини, 7

Трети ден днес продължават дебатите по вота на недоверие за правителството на Алексис Ципрас, внесен от най-голямата опозиционна партия Нова демокрация заради споразумението между Гърция и Македония за името на бившата югославска република. Според опозицията споразумението, което позволява на северната съседка да си запази името Македония, но с географското определение "Северна", е в ущърб на гръцките национални интереси, посочва ДПА.

Гръцките националисти изтъкват, че името принадлежи на гръцката област Македония и е свързано с древната история на страната, така че не може да се използва от друга държава. Левият премиер Ципрас контролира 154 от общо 300 гласа в парламента и се очаква правителството да оцелее след вота. Лидерът на партия Независими гърци /по-малкия коалиционен партньор в правителството/ Панос Каменос заяви, че не желае падане на правителството, въпреки че е против споразумението за името.

Ципрас и македонският му колега Зоран Заев обявиха във вторник, че са постигнали споразумение по продължилия 27 години спор за името. Те се съгласиха бившата югославска република да се нарича Република Северна Македония, а в замяна Гърция да спре да блокира членството й в НАТО и Европейския съюз. Македония трябва да ратифицира споразумението и да го потвърди с референдум, след което Гърция ще ратифицира и него, и членството на Македония в НАТО.

Заев също срещна съпротива в ...

    Повече за bta.bg