(OF) Генералният секретар на НАТО очаква напрегната среща на върха
Фото: www.bta.bg

(OF) Генералният секретар на НАТО очаква напрегната среща на върха

25 новини, 5

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес очакването, че започващата утре в Брюксел двудневна среща на върха на държавите от алианса ще бъде съпътствана от разногласия и напрежение. Няма да се изненадам, ако разговорите бъдат напрегнати, включително за разходите за отбрана, коментира той на пресконференция. Различните мнения са нещо нормално между съюзници. Въпреки разногласията ни, вярвам, че НАТО може да остане стълб на евроатлантическата сигурност, добави той.

Столтенберг даде примери от историята за оцеляването на НАТО - покрай изтеглянето през 1966 г. на Франция от управлението на алианса, както и около войната в Ирак в началото на днешния век. Преодолявали сме разногласията, в наш интерес е НАТО да остане. От идването на власт на президента на САЩ Доналд Тръмп американското военно присъствие в Европа се увеличи с 40 на сто - делата говорят повече от думите, коментира Столтенберг.

Подялбата на разходите за отбрана в НАТО не е честна, затова увеличаваме усилията си, добави той. От 2014 г. насам постигнахме огромен напредък, но ни остава още дълъг път, посочи генералният секретар. Той уточни, че до 2024 г. държавите от НАТО (без САЩ) ще вложат в отбранителни способности 266 милиарда долара. По повод дневния ред на предстоящите заседания Столтенберг посочи въпросите за разходите, за борбата с тероризма, за готовността за действие.

Предвижда се държавните и ...

  Повече за bta.bg


  Доналд Туск, 4 месеца
  Туск предупреди Тръмп: Уважавайте съюзниците си
  Урсула фон дер Лайен, 4 месеца
  Тръмп: Германия е напълно под контрола на Русия, това е много лошо за НАТО
  Доналд Тръмп, 4 месеца
  (OF) Доналд Тръмп: Срещата с Путин може да е по-лека от срещата на върха на НАТО