Северна Корея иска преговори с Юга на високо равнище
Фото: www.economic.bg

Северна Корея иска преговори с Юга на високо равнище

12 новини, 3

Двете Кореи се договориха да проведат среща на високо равнище утре. На нея ще бъде бъдат обсъдени необходими стъпки за изпълняване на обещанието за превръщане на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия, предадоха световните агенции, като се позоваха на комюнике на южнокорейското министерство на националното обединение. По-рано днес представител на ведомството съобщи, че Северът е предложил на Юга преговори на високо равнище утре.

В комюникето се уточнява, че срещата ще се състои в граничното село Панминчжон. Северна Корея ще изпрати 29 официални лица от различни сфери начело с председателя на Комитета за мирно обединение на страната И Сон-гуон. Петчленната южнокорейска делегация ще бъде оглавена от министъра на националното обединение Чо Мьон-кьон. Северна Корея е насрочила за 23-25 май закриването на своя ядрен полигон, за да изпълни обещанието си да спре с ядрените опити.

Това ще стане след корейската среща на върха в Панминчжон на 27 април и преди предвидената на 12 юни в Сингапур историческа среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп. Северна Корея вече е започнала подготвителни дейности по закриването на полигона Пунгери, съобщи специализирана изследователска група към американския университет "Джон Хопкинс", цитирана от ТАСС.

Междувременно Япония даде да се разбере, че ще работи заедно с Южна Корея и Съединените щ...

    Повече за bta.bg