(OF) Десетки хиляди демонстрират под дъжда в Хамбург преди срещата на върха на Г-20

(OF) Десетки хиляди демонстрират под дъжда в Хамбург преди срещата на върха на Г-20

10 новини, 29

Десетки хиляди демонстранти се събраха на шествие под дъжда днес в Хамбург, за да протестират против глобализацията, броени дни преди срещата на върха на Г-20 на 7 и 8 юли, предаде Ройтерс. За форума на лидерите на 20-те най-големи световни икономики в града ще бъдат разположени 21 000 полицаи от цяла Германия. Демонстрацията в Хамбург е напълно мирна, заяви говорител на полицията пред АФП. Германската канцлерка Ангела Меркел заяви днес, че участниците в срещата на Г-20 ще трябва да се съсредоточат върху устойчивия и инклузивен икономически растеж, вместо върху собственото си благоденствие, информира Ройтерс.

В седмичното си обръщение в интернет Меркел изтъкна, че този година срещата на върха на Г-20 ще се задълбочи и върху проблеми, издигани от протестиращите, като разпределението на богатствата и потреблението на ресурсите, едновременно със свързани теми като климатичните промени, свободната търговия, защитата на потребителите и поддържането на социалните стандарти. В пристанището на Хамбург активисти на Грийнпийс демонстрираха днес пред товарен кораб с въглища, за да настояват за спирането на използването на въглища за производство на електричество, съобщава АФП.

Организаторите на протестите очакват над 100 000 демонстранти да участват в неколкодневните демонстрации преди и по време на срещата на Г-20 в петък и събота. Властите се опасяват от насилие поради присъствието н...

    Повече за bta.bg