Демонстрация в Скопие с искане за предсрочни избори
Фото: frognews.bg

Демонстрация в Скопие с искане за предсрочни избори

8 новини, 9

Десетки хиляди привърженици на консервативната опозиция протестираха пред главната сграда на македонското правителство в столицата Скопие с искане за предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес. Протестът протече без инциденти, допълва Франс прес. Партията ВМРО-ДПНЕ, която управляваше от 2006 до 2017 г., организира голямата антиправителствена демонстрация снощи против едногодишното управление на лявото правителство и поиска предсрочни избори да бъдат свикани през март или април догодина.

Опозицията твърди, че правителството е некомпетентно, съсипало е икономиката на страната, понижило е заплатите и пенсиите и е позволило на корупцията да процъфтява, както и че е навредило на националните интереси, преговаряйки с Гърция за възможно ново име на страната, посочва АП. Лидерът на ВМРО-ДПНЕ Християн Мицкоски каза, че протестът е "началото на края" за настоящото правителство. Той допълни, че трябва да бъде съставено правителство от технократи, което да управлява до изборите.

Лидерът на консервативната опозиция заяви, че лявото правителство е предприело "апокалиптични" действия през първата си година на власт. Премиерът Зоран Заев дойде на власт през май 2017 г. след 11 години на управление на консерваторите и насред дълбока политическа криза, породена от скандал с незаконно подслушване през 2015 г., припомня АП. Не митинга снощи лидерът на консервативната опозиция каза: "Измина една...

    Повече за bta.bg