(OF) България получи висока оценка за председателството на Съвета на ЕС
Фото: www.actualno.com

(OF) България получи висока оценка за председателството на Съвета на ЕС

21 новини, 5

Брюксел, 29 юни /кор. на БТА Николай Желязков/ България изпълни прекрасно и ефективно задачата си на председател на Съвета на ЕС, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той определи работата на нашата страна като забележителна. По думите на Туск срещата в София на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани е била историческа. Най-голямото политическо постижение на председателството е срещата в София.

Отначало бях скептичен, но премиерът Бойко Борисов бе оптимист и убедителен. Оказа се, че той е бил прав. Напълно ясно е защо софийската среща бе такъв успех за региона, постигнахме политически пробиви. Най-големият успех на институциите на ЕС по време на българското председателство бе моята реч при откриването на председателството в София, пошегува се Туск. Европейската комисия е изключително благодарна за ефективната работа на българското председателство, заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер.

Председателството се състоя при трудни обстоятелства и се справи много добре. Беше винаги открито за предложенията на ЕК - това е най-голямото постижение, работихме като приятели. Софийската среща бе страхотна, българите промениха духа в Западните Балкани. Всичко беше наред, добави той. Премиерът Борисов благодари на своите колеги и на всички българи, които се включиха в работата на председателството, както и на хорат...

    Повече за bta.bg