Австрия е за встъпването ни в Шенгенското пространство и ще подкрепи присъединяването ни
Фото: www.bta.bg

Австрия е за встъпването ни в Шенгенското пространство и ще подкрепи присъединяването ни

8 новини, 4

Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и ще подкрепи присъединяването на страната, увери федералният министър за Европа, интеграцията и външните работи на Австрия Карин Кнайсъл, която е на посещение в София. Тя разговаря във външното ведомство с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Визитата е едно от първите задгранични посещения на министър Кнайсъл месец след встъпването й в длъжност.

Карин Кнайсъл припомни събитията от 2015 и 2016 г.,които определи като труден момент за България във връзка с мигрантските потоци, като отбеляза успешното му преодоляване. По отношение на темата за миграцията и предоставяне на убежище Австрия е на позицията, че е необходима широка реформа, за да може да се гарантира защитата на външните граници на ЕС. Нямаме право да оставим държавите-членки, които са на външната граница, сами, заяви Кнайсъл.

Говорихме за Западните Балкани и общо беше разбирането, че европейската перспектива е единствената възможност за стабилност, просперитет и демокрация на страните от региона, и заедно ще работим с Австрия в тази посока, посочи вицепремиерът Захариева. Двете са обсъдили също политиката за убежище и измененията в Дъблинския регламент, за които по думите на Захариева председателството ни ще положи всички усилия за постигане на общ подход и съгласие по това дълго обсъждано и трудно за съгласие досие.

Общи са ...

    Повече за bta.bg