Освободиха Цвета Таскова, обвинена за катастрофата с автобус на АМ "Тракия"
Фото: www.actualno.com

Освободиха Цвета Таскова, обвинена за катастрофата с автобус на АМ "Тракия"

8 новини, 4

Софийският апелативен съд наложи парична гаранция от 5000 лв. на Цвета Таскова, обвинена за катастрофата с автобус на магистрала "Тракия" от 13 април. Тя е управлявала лекия автомобил, за който се смята, че е причинил инцидента, при който загинаха шест души, а 26 бяха ранени. С определението си втората инстанция отменя постоянния арест на Таскова наложен от Софийски окръжен съд. Според съдебния състав не са изпълнени трите предпоставки, от които следва да се вземе поисканата от прокуратурата най-тежка мярка "задържане под стража".

Съдът не откри данни за реална опасност от укриване на Таскова. Също така отбеляза, че обвиняемата за инцидента няма други криминални или противообществени прояви. Другият основен довод за налагането на парична гаранция на съда е, че разследването на катастрофата, както и автотехническите експертизи се очаква да отнемат изключително продължителен период от време. Пред медиите единият от адвокатите на Таскова, бившият градски прокурор, Николай Кокинов каза, че справедливостта е причината да се наложи парична гаранция.

Кокинов обясни, че законодателят е предвидил за такъв тип непредпазливи деяния да има ограничение във времетраенето на най-тежката мярка, не повече от 2 месеца. Той допълни, че психическото състояние на Таскова не е добро. Според Кокинов при толкова много пострадали и множество експертизи, които трябва да се назначат, делото няма да вл...

    Повече за bta.bg