Обвиниха председателя на фармацевтичния съюз за всяване на паника© actualno.com

Обвиниха председателя на фармацевтичния съюз за всяване на паника

, 5 новини, 9 прегледа

Председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) и бивш директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) проф. Асена Стоименова е била обвинена по текст от Наказателния кодекс, с който се наказва всяването на паника. Това обяви самата тя в изявление. В него тя заявява категорично, че като представител на фармацевтите у нас в свои медийни участия е повдигнала важни за обществото въпроси по време на пандемията.

Проф. Стоименова пояснява, че обвиненията по чл. 326, ал.1 от Наказателния Кодекс (НК) са във връзка с нейни интервюта за Българското национално радио и Българската национална телевизия по повод на лекарствоснабдяването в страната в условията на пандемията с COVID-19.

„Информирам българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол“, посочва в изявление проф. Стоименова.