9 общини от Пазарджишко са пред бедствено положение
Фото: frognews.bg

9 общини от Пазарджишко са пред бедствено положение

6 новини, 9

На 31 декември изтича срокът, в който трябва да бъдат затворени 113 стари депа за отпадъци, заради които Брюксел стартира наказателна процедура срещу България, припомни в интервю за БТА министърът на околната сряда Нено Димов. В същото време част от общините не са готови с договорите за новите системи за управление на отпадъците, поради което някои се готвят да въведат бедствено положение. В Пазарджик нямат оператор на новото депо Девет общини от пазарджишка област може да обявяват бедствено положение заради проблем със сметосъбирането от началото на 2018 г., алармира пред БНР кметът на Пещера Николай Зайчев.

"Общинските сметища трябва да бъдат закрити, а новото регионално депо край Пазарджик няма оператор. Това поставя общините в региона в рискова ситуация", обясни кметът. "От 1 януари всички сметища в страната се закриват. Големият проблем е, че е обжалвано решението за избор на изпълнител на регионалното депо и все още не е избран такъв. При това положение в действие влиза областният управител, който може да обяви бедствено положение за седем дни и след това да го удължи до един месец.

Ние подписахме протокол, с който, ако до края на годината няма изпълнител, областният управител ще обяви бедствено положение, за да можем ние като община да спазим Закона за управление на отпадъците. И тъй като нямаме готовност за сметосъбирането и сметоизвозването през следващата година, н...

    Повече за mediapool.bg