Обмисля се създаването на карта на стоте европейски туристически обекта
Фото: www.actualno.com

Обмисля се създаването на карта на стоте европейски туристически обекта

6 новини, 3

Важен приоритет за българското председателство на Европейския съюз (ЕС) е обединението на Балканите, което вече е факт в туризма. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на срещата на високо равнище на ресорните министри от ЕС "Туризъм и икономически растеж" в рамките на председателството, предава БТА.

Ангелкова съобщи, че днес е била обсъдена идеята за създаване на своеобразна карта на стоте европейски туристически обекта, която да бъде символично наречена "Софийска карта на стоте европейски туристически обекта". Документът се предвижда да се "опира" на българския опит в популяризирането на стоте национални обекта. Картата ще е базирана на обектите от списъка на ЮНЕСКО.

Министърът отчете положителните резултати през 2017 г. за българския туристически сектор и съобщи, че предварителните прогнози сочат за 5% ръст на зимния туризъм за този сезон.

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска съобщи, че през миналата година туризмът е отбелязал най-добрия си ръст - около 500 млн. са били посетителите на Европа, като България е сред хубавите примери с ръст от около 8 на сто.

Сред предизвикателствата пред сектора еврокомисарят посочи задържането на този темп на растеж, конкуренцията с новите дестинации и заплахите за сигурността в Европа. Биенковска напомни за европейската платформа, чр...

    Повече за investor.bg