Няма риск за валутния борд, остава до приемане на еврото19Фото© actualno.com

Няма риск за валутния борд, остава до приемане на еврото

, 81 новини, 18 прегледа

В споразумението между правителството и БНБ е записано, че той остава какъвто е в момента

Предвид предстоящите предложения за промени в Закона за БНБ, касаещи влизането на страната ни в еврозоната, се появиха опасения, че те ще доведат до отмяна на валутния борд у нас и до обезценка на валутата ни. Промените предвиждат да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т. нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото трябва да стане равен на курса, договорен по съответните резолюции между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната.

Едно от тези опасения изрази бившият евродепутат и социален министър Ивайло Калфин. Според него промяната на валутния механизъм – от фиксиран курс към плаващ, поддържан в коридор с флуктуации до 30% (от -15 до +15), е много сериозен въпрос и на практика означава прекратяване на валутния борд. Това ще се отрази на инвестиции, печалби, спестявания и т. н., посочи Калфин.

Няма риск за нарушаване на валутния борд. Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред “Труд”, която е един от вносителите на промените в Закона за БНБ през преходните и заключителните разпоредби на Валутния закон.