Няма радиация над България след пожара край Чернобил5Фото1Видео© actualno.com

Няма радиация над България след пожара край Чернобил

, 21 новини, 12 прегледа

Няма повишаване на радиацията над страната ни заради пожара до Чернобил. Промяна в радиационния фон не се очаква. С такова извънредно изявление във връзка с радиационния фон в страната в 23.00 тази вечер излязоха шефовете на Пожарната главен комисар Николай Николов, на НИМХ - проф. Христомир Брънзов и на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски по повод публикации в интернет и запитвания притеснени хора, че над България може да да бъде пренесена радиация с въздушните маси, предвид североизточен вятър.

Гамафонът е в рамките на обичайните стойности за страната. Постовете за проследяването му са в цялата страна. Използват се 29 основни станции и десетки допълнителни, уточни директорът на националната пожарна Николай Николов.

„Пожарът край Чернобил е погасен повече от 70 часа, радиационната обстановка в България в рамките на нормата“, заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той уточни, че го казва във връзка с получени десетки обаждания на притеснени хора.