Новият устройствен план на Копривщица не предвижда забрана за строителство
Фото: www.investor.bg

Новият устройствен план на Копривщица не предвижда забрана за строителство

12 новини, 4

Новият устройствен план на Копривщица не предвижда забрана за строителството, но въвежда изискване новите сгради да се вписват в архитектурния облик на възрожденския град и да са до два етажа.

Днес общината представи новия проект за устройствен план, който идва след големия скандал след опита на общинския съвет в града да премахне статута на Копривщица на архитектурно-исторически резерват.

Сюжетът съвпадна с обявяването на солиден инвестиционен интерес от страна на местен бизнесмен. След силен обществен и политически натиск скандалното решение обаче беше отменено.

За Копривщица важат специални правила за строителство, за да се запази автентичният външен вид на града.

Екип от проектанти, архитекти и еколози представиха накратко какво включва новият общ устройствен план. Възможности за строителство, каквито искаха общинските съветници, има. Обаче те трябва да са във синхрон със съществуващата автентична архитектура и може да се строи в града в различни зони, тъй като има различни имоти, които са необитаеми.

Освен това охраняемата зона, която също е предвидена в този устройствен план, се отнася за зелените площи около града и те трябва да останат, но там също се допуска строителство на сгради до 2 етажа, съобщи Bulgaria ON AIR.

В текста се предвижда и зона, южно от града, където има възможност за строителство. Там обаче сградите трябва да бъдат с височина до 3 етажа и половина....

    Повече за investor.bg