Новата формула за такса "смет" мина на първо четене
Фото: www.mediapool.bg

Новата формула за такса "смет" мина на първо четене

6 новини, 4

Новата формула за изчисляването на такса „смет“, която ще увеличи плащането за гражданите в много населени места, бе приета на първо четене в парламента в сряда. Парламентът одобри промените в Закона за местните данъци и такси със 112 гласа "за" на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС. "Против" бяха 38 депутата, а 33-ма се въздържаха от гласуване - предимно от БСП. От 2013 г.

ГЕРБ се опитва да въведе нова формула за определяне на такса смет според количеството изхвърлен отпадък, а не според данъчната оценка на имота, каквато е масовата практика в момента. Оттогава насам обаче всички законопроекти в тази посока не само на партията на Борисов, но и на кабинета на "Орешарски“, пропаднаха, тъй като са свързани с висока политическа цена. Притеснението е, че новата формула драматично ще завиши таксата на голяма част от домакинствата за сметка на бизнеса, който в момента поема основната тежест на плащанията за събирането, извозването и третирането на сметта.

Смята се, че в момента бизнесът генерира около 30% от отпадъка, но за негова сметка са 70% от постъпленията от таксата. След въвеждането на новата формула се очаква съотношението да се преобърне, което да доведе до поевтиняване на таксата за бизнеса и поскъпване за гражданите. Въпреки критиките от страна на БСП новата формула събра парламентарна подкрепа, като нагласата и сред управляващите е промяната да влезе в сила от 2020 г., а...

    Повече за mediapool.bg