Норвегия е на път да построи най-високата дървена сграда в света
Фото: www.dnevnik.bg

Норвегия е на път да построи най-високата дървена сграда в света

11 новини, 6

Норвегия е на път да построи най-високата дървена сграда в света, информира Франс прес. Дървото е възхваляван материал заради слабия климатичен отпечатък и пожароустойчивостта си.

Кулата Мйос (Mjos) е разположена близо до езеро, чието име носи, на стотина километра от Осло, има 18 етажа и тази седмица подемен кран постави последната й греда. Когато бъде завършена, тя ще е висока 85,4 метра.

"Да строиш с дърво - това е да помагаш да се диша в по-добър свят", се посочва в комюникето на бизнесмена Артур Бухардт. Той твърди, че проектът е вдъхновен от Парижкото споразумение за борба срещу климатичните промени.

За да разсеят евентуалните страхове, авторите на проекта уверяват, че сградата е конструирана така, че да устои на пожар: както пъновете не могат да се запалят без подпалка, така и огънят ще овъгли повърхностно дебелите греди, но няма да ги разпали, твърдят създателите на проекта.

Откриването на кулата е предвидено за март 2019 година и тогава тя ще засенчи Треет (Treet) ("дърво" на норвежки), сграда, която се намира в западния норвежки град Берген и е висока 49 метра. Засега тя държи рекорда.

Новата сграда е трябвало първоначално да се издига на 81 метра височина, но накрая е получила няколко допълнителни метра с инсталирането на пергола на върха. В кулата има апартаменти, вътрешен басейн, хотел, офиси, ресторант и общи пространства.

Между другото, добавянето на няколко м...

    Повече за investor.bg