Нинова иска разговор на национално ниво за местната политика© dnes.bg

Нинова иска разговор на национално ниво за местната политика

, 5 новини, 8 прегледа

БСП ще внесе предложения за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Това съобщи пред журналисти в Шумен лидерът на Корнелия Нинова. „В последните години държавата постоянно прехвърля на общините правомощия, без те да са финансово обезпечени.

Затова ще внесем промени, които гарантират, че когато държавата прехвърля на общината свое правомощие, то ще бъде финансово обезпечено“, каза тя. Уточни, че ще бъде предложено пак в подкрепа на общините – две или три да могат да се обединяват при кандидатстване по проекти, за да може по-лесно да се преодолеят условията по кандидатстване и да се получава финансиране за реализация.

Продължават изнесените заседания на Изпълнителното бюро на партията в страната. На нито една структура обаче, няма да бъдат спускани имена за кандидат-кметове под натиск от София, а общинските конференции сами ще ги определят, каза Нинова. БСП е отворена за диалог по места с политически партии, граждански сдружения, неправителствени организации за промяна на статуквото и наложения модел, коментира тя. Обединението обаче на първо място трябва да е на базата на политики, а на второ място около личност.