ЕС с единен отговор на капризното поведение на Тръмп
Фото: www.dnevnik.bg

ЕС с единен отговор на капризното поведение на Тръмп

12 новини, 4

NF 03:45:31 17-05-2018 NN0344NF.008 ЕС - САЩ - търговия - Иран Лидерите на страните от ЕС са единни по иранското ядрено споразумение и международната търговия София, 17 май /БТА/ Лидерите на страните от ЕС, които се събраха на работна вечеря в София снощи, са единни в колективния си отговор на "капризното поведение" на президента на САЩ Доналд Тръмп по темите на иранското ядрено споразумение и международната търговия, предаде Франс прес.

Продължилата над три часа работна вечеря не завърши с официални решения. 28-те обаче се съгласиха, че "ЕС ще продължи да се бори за основана на правила международна система въпреки неотдавнашните решения за климата, митата и Иран", каза европейски източник. "Днес сме свидетели на ново явление - капризното поведение на американската администрация. Като се видят последните решения на президента Тръмп човек даже е склонен да си каже, че с такива приятели няма нужда от врагове", каза преди началото на вечерята председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Основна тема на обсъждане на тази вечеря бяха силните смущения в трансатлантическите отношения. 28-те се постараха да покажат твърдо единство пред американските предизвикателства, по-специално изтеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение и санкциите срещу работещи в Иран фирми от ЕС. Държавните и правителствени ръководители на ЕС ще продължат да подкрепят споразумението, "докато Иран г...

    Повече за bta.bg