(NF) България поема ротационното председателство на ЕС, като ще се фокусира върху Балканите
Фото: www.dnevnik.bg

(NF) България поема ротационното председателство на ЕС, като ще се фокусира върху Балканите

21 новини, 4

NF 02:59:01 01-01-2018 NN0258NF.015 България - ЕС - председателство България поема ротационното председателство на ЕС, като ще се фокусира върху Балканите Брюксел, 1 януари /БТА/ България поема за първи път 6-месечното ротационно председателство на ЕС, отбелязва ДПА. Следвайки националния девиз на България "Съединението прави силата" се очаква фокусът на българското председателство да бъде върху политиките за миграционна реформа и други проблеми.

През декември миналата година лидерите на ЕС приеха да се опитат до юни да постигнат компромисно споразумение за реформа на европейската система за даване на убежище, припомня ДПА. България ще има за цел и да подобри перспективите за присъединяване към ЕС на съседни страни от Западните Балкани. Очаква се на 17 май в София да се проведе среща на високо равнище между лидери на ЕС и техни колеги от региона.

"Когато говорим за обединена Европа, не трябва да забравяме, че Западните Балкани се нуждаят от ясна европейска перспектива и връзки помежду си и със страните членки", заявява България на сайта на европейското си председателство. Очаква се София да наблюдава и първата фаза от преговорите за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС след март 2019 г., когато страната ще напусне блока. Предишният ротационен председател на ЕС беше Естония, припомня ДПА.

/АГ/ /НН/

    Повече за bta.bg