Най-малко 106 души са загинали при протестите в Иран© bta.bg

Най-малко 106 души са загинали при протестите в Иран

, 5 новини, 6 прегледа

Най-малко 106 души са загинали в Иран от началото на протестите, които започнаха заради повишаването на цените на горивата в страната, съобщи във вторник международната правозащитна организация Амнести интернешънъл, предаде Асошиейтед прес. Според организацията действителният брой на жертвите може да е много по-висок.

Иранското правителство не е оповестило данни за броя на арестуваните, ранените и загиналите в протестите, които започнаха в петък и бързо се разпространиха в поне 100 града. Чрез мисията си в ООН обаче то отхвърли данните на Амнести интернешънъл като "безпочвени твърдения и измислени числа".

Амнести интернешънъл е събрала данните си чрез интервюта с журналисти и правозащитници, като е сравнила информацията им. Организацията се позовава и на видеозапис, който показва силите за сигурност да използват огнестрелно оръжие, водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрациите. На кадрите се виждат гилзи от бойни муниции по земята. Според очевидци, цитирани от Амнести интернешънъл, по демонстрантите е стреляно и от снайперисти, разположени по покривите, а в един случай - и от хеликоптер.