Най-дългата бюлетина на местните избори - в София© frognews.bg

Най-дългата бюлетина на местните избори - в София

, 11 новини, 7 прегледа

Тя ще съдържа имената на всички съветници е и широка заради необходимостта да се прави преференциален вот, като най-вероятно тя ще трябва да се прегъва поне четири пъти, предаде БГНЕС.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев посочи, че за първия тур на вота ще са необходими над 19 млн. бюлетини, като приблизителната им стойност възлиза на около 5 млн. лв. Андреев добави, че в столичани ще гласуват на местните избори с четири бюлетини – за кмет, за районен кмет, за общински съветници и кметове на кметства.

„Бюлетината за общинските съветници в София съдържа 34 квадратчета с имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, които са регистрирани. В дясната част имаме кръгчетата с номерата за преференциите на кандидатите. С измененията в изборния кодекс те вече са с трицифрено число от 101 до 161. В края на бюлетините има и квадратчето „Не подкрепям никого“. В долния десен край ще бъде изписан фабричният номер на бюлетината. Този път ще се откъсва целият долен край на бюлетината, а не ъгълче от нея“, посочи детайлите Андреев и добави, че изискванията за гласуване остават непроменени.