Напрежението сред служителите сложи на тезгяха нощния транспорт в София2Фото© dnes.bg

Напрежението сред служителите сложи на тезгяха нощния транспорт в София

, 4 новини, 15 прегледа

Йорданка Фандъкова СНИМКА: Десислава Кулелиева/Архив

Разреждането на линиите на градския транспорт не е решение за проблемите с условията на труд на шофьорите. Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира направени по-рано днес предложения на синдикатите за разреждане на градския дневен транспорт и отпадане на нощния в столицата, съобщи БТА.

Тя допълни, че основна задача на Столична община е да осигури добро обслужване на гражданите на София. Според нея обсъждането за ефективността на нощните линии може да се коментира и в комисиите на общинския съвет. Фандъкова напомни, че тази мярка е въведена пробно и тепърва предстои да стане ясно до колко тя е ефективна. Тя отбеляза, че не е правилно да се противопоставят условията за граждани с условията за шофьорите.

Кметът посочи, че причината за нуждата от допълнителен труд е известна - това е недостигът на шофьори, и допълни, че само преди месец във връзка с неговото решение са увеличили с 10 млн. лв. средствата за възнаграждения в транспорта, след дълги и тежки преговори със синдикатите. Изплащането на увеличените средства трябва да започне от този месец, каза още Фандъкова. Тя отбеляза, че според синдикатите средната брутна работна заплата в дружествата е около 1500 лв., а на водачите тя е около 1800 лв.