На масата за преговори за името на Македония остават три предложения
Фото: www.dnes.bg

На масата за преговори за името на Македония остават три предложения

12 новини, 7

Северна Македония, Горна Македония и Нова Македония са имената, които са останали на масата за преговори между Скопие и Атина, след като отпадна и предложението за Вардарска Македония. В следващите дни може да се стигне до споразумение, с което да бъде сложена точка на десетилетния спор за името на Македония. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас в интервю за държавната телевизия ЕРТ.

Запитан защо се бави телефонният разговор между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коциас заяви, че "правителството на съседната страна се сблъска с проблеми и сега обмисля някои ревизии на договора, т.е. рамката за споразумение, която беше установена на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел". Коциас обаче изрази надежди, че тези трудности ще бъдат преодолени до няколко дни.

"Сега е моментът да кажем голямото "да“ или голямото "не". Сделката не е спринт на 100 метра, има камъни и падания, и трябва да имаме търпение. Но докато няма споразумение, нищо не е завършено", коментира първият дипломат на Атина, цитиран от "Фокус". Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.

Управляващите и в двете страни са изправени пред вътрешни пречки да решат спора. Опозицията в Гърция не приема включването на думата "Македония" под каквато и да било ф...

    Повече за mediapool.bg