На 103 години почина Дядо Добри, наричан светецът от Байлово
Фото: www.actualno.com

На 103 години почина Дядо Добри, наричан светецът от Байлово

28 новини, 6

Дядо Добри, наричан от хората светецът от с. Байлово, почина на 103-годишна възраст.

Тялото му ще бъде изложено утре за поклонение в родното му Байлово, където ще бъде погребан.

Много пъти в bTV Новините сме ви разказвали за неговата скромност и за средствата, които събира и дарява за възстановяване на храмове.

Над 20 години той проси по улиците на София, като спечелените за това време десетки хиляди евро е дарил на Българската православна църква. Отрекъл се от всичко и живее като отшелник.

Той е един от най-големите дарители на катедралата "Св. Александър Невски", пред която проси милостиня. Дал е над 35 000 лв. Дарявал е пари и на по-малки черкви и манастири.

Дядо Добри е роден през 1914 г. в село Байлово, на 40 км от София.

Живее до черквата в Байлово в малка стая, мебелирана скромно, с легло и маса. Храмът е ремонтиран с 10 000 лева, дарени именно от него. Когато ходи до София, до там го кара негов съсед.

„Баща му е убит във войната и децата са останали сираци. Той е заминал още като малък по София да работи, за да изкарва прехраната си”.

"Нещо е сънувал, все казва – "Господ дойде при мен и ми каза да бъда вярващ и да помагам". Всичкото, което е направено, всичко от него е заплащано. Той живее бедно и много скромно", допълни Елена.

    Повече за btvnovinite.bg