Може ли „не” да означава „да”
Фото: btvnovinite.bg

Може ли „не” да означава „да”

10 новини, 5

Френска евродепутатка поиска да се свали един от рекламните клипове на българското европредседателство. Причината - според нея, той защитава сексуалния тормоз.

„Когато я срещнете за пръв път, може да Ви даде грешен сигнал. Помнете, тук „не” може да значи „да”. Не че се опитва да ви обърка, кани Ви да я опознаете сами”. С тези думи започва един от рекламните клипове на българското европредседателство. В него момче и момиче се запознават във влак и постепенно, обикаляйки страната ни, се влюбват. Клипът обаче, възмути френската евродепутатка от групата на Зелените Карима Дели.

„Противно на това, което се твърди в официалния клип на Съвета на ЕС, чието председателство пое този месец България, „не” никога не означава „да”. Основно правило е съгласието и на двете страни, както и уважението към жените. Настоявам за свалянето на клипа”, написа Дели в социалните мрежи.

В профила на българското европредседателство в „Туитър” беше публикувано следното съобщение:„Със съжаление чухме, че видеото не е било разбрано правилно. Очевидно е, че става въпрос българския навик за клатене на глава в знак за съгласие. Българското председателство подкрепя равните възможности и борбата с дискриминацията. „Не” значи „не” е популярен лозунг, използван в много кампании срещу сексуалното насилие”.

    Повече за btvnovinite.bg