Министър-председателят пристигна в Полша за официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау4Фото1Видео© bta.bg

Министър-председателят пристигна в Полша за официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау

, 17 новини, 9 прегледа

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Полша, където ще участва в официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау, съобщи Правителствената информационна служба.

Заедно с държавни и правителствени ръководители от цял свят българският премиер ще отдаде почит към жертвите от един от най-мрачните епизоди в човешката история - Втората световна война. Онова време на тотално падение обаче предизвиква най-ярката проява на духовно извисяване - българският народ спасява над 48 000 свои сънародници евреи, като не ги предава на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери, се казва в прессъобщението на МС.

"Щастливи сме за спасените и техните потомци, благодарни сме на спасителите - знайни и незнайни. В същото време дълбоко скърбим за милионите невинни жертви на Холокоста и тяхното страдание. Отдаваме почит и на невинно погубените животи на повече от 11 000 евреи от Егейска и Вардарска Македония", посочи министър-председателят Бойко Борисов при пристигането си в Полша.