Меркел иска следващият председател на ЕK да е германец
Фото: www.investor.bg

Меркел иска следващият председател на ЕK да е германец

10 новини, 6

Германският канцлер Ангела Меркел няма да настоява германец да бъде следващият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) и ще се съсредоточи повече върху високи постове в Брюксел, съобщава германското издание Handelsblatt.

От известно време се водят оживени дебати кой ще бъде избран за нов гуверньор на ЕЦБ през октомври догодина, като трейдърите се надяват да получат насоки за бъдещето на паричната политика в еврозоната. Мнозина анализатори твърдяха, че Меркел ще подкрепи Йенс Вайдман, настоящия централен банкер на Германия, известен с исканията си за затягане на паричната политика в еврозоната. Сега обаче тези очаквания не изглеждат правдоподобни.

Handelsblatt съобщава, като се позовава на източници от правителството и на представители в Брюксел, че Меркел е по-заинтересована германец да бъде следващият председател на Европейската комисия. Ключовият пост в изпълнителния орган на ЕС ще се освободи през 2019 г.

Все още е рано да се каже кои ще бъдат кандидатите за топ позициите в Европа догодина, но историята показва, че ще има известно равновесие – различните позиции ще бъдат разделени между различни националности.

Ако Меркел действително успее да издейства оглавяването на Комисията от германец, възможно е следващият председател на ЕЦБ да бъде от Франция например.

До този момент Германия е имала един председател на Комисията. Валтер Халщайн беше първият ръководител н...

    Повече за investor.bg