Меркел е оптимистка за стабилна коалиция
Фото: www.investor.bg

Меркел е оптимистка за стабилна коалиция

5 новини, 6

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че започва с оптимизъм предварителните преговори с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за съставяне на коалиционно правителство, предадоха Ройтерс и Франс прес в неделя. "Започвам дискусиите с оптимизъм, макар че осъзнавам колко голяма работа ни чака", заяви канцлерката на откриването на планираните петдневни сондажи между християндемократи, социалдемократи и баварския християнсоциален съюз, в които вече официално трябва да стане ясно има ли шанс да съставят коалиционно правителство.

"Мисля, че можем да го постигнем", добави Меркел, но подчерта, че целта е формирането на стабилно правителство. Лидерът на ГСДП Мартин Шулц заяви, че неговата партия няма да поставя категорични предварителни условия. Консервативният блок на Меркел и ГСДП трябва да решат до петък дали имат достатъчно допирни точки за започване на официални преговори за нова широка коалиция, подобна на тази, която управляваше Германия през последните четири години.

Хорст Зеехофер, лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) - баварският съюзник на партията на Меркел Християндемократически съюз (ХДС), заяви, че започва преговорите с добро настроение. Партиите трябва да постигнат споразумение, подчерта той. Според него най-късно до Великден Германия трябва да има правителство. По 13 души от партия ще се съберат около кръглата маса в неделя. Сондажите ще се проведат в ц...

    Повече за mediapool.bg