Машини работят в участък на „Струма“ преди да е избран изпълнител© economic.bg

Машини работят в участък на „Струма“ преди да е избран изпълнител

, 6 новини, 3 прегледа

Има ли строителство по магистрала "Струма" преди да е приключила обществената поръчка? Според фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) са налице над 7 км незаконни временни пътища и следи от сондажи с неизвестен произход и без правно основание в района на Кресна, в непосредствена близост до трасето на бъдещата автомагистрала Струма (лот 3.2.2.).

Организацията твърди, че анализ на сателитни изображения установява, че временните пътища са изградени през юни-септември 2018 г. На място са установени и следи от извършени вертикални сондажи, типични за проучвателни дейности в началните етапи на пътното строителство.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) заяви в отговор, че не е възлагала дейности по трасето на лот 3.2 от АМ „Струма“ - между Крупник и Кресна, свързани със сондажи или временни пътища. Агенцията припомни, че миналата година са стартирани две тръжни процедури за двата участъка на лот 3.2 за избор на изпълнители и към момента няма сключени договори за строителство по бъдещото трасе през Кресненското дефиле.