Мария Габриел: Фалшивите новини са заплаха за медиите и демокрацията
Фото: www.actualno.com

Мария Габриел: Фалшивите новини са заплаха за медиите и демокрацията

5 новини, 3

Макар фалшивите новини да не са нито новост, нито незаконни, те се разпространяват изключително бързо и пораждат заплаха за образа на медиите и за нашите демокрации, за нашите демократични ценности. Това заяви еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел, след днешното първо заседание на експертната група на Европейската комисия, която предстои да предложи решения на проблема.

Цифровите технологии промениха дълбоко начина, по който гражданите достигат до информация. Интернет дава чудесна възможност за разгръщането на свободата на изразяване и за медийното разнообразие. Това създава и предизвикателства в областта на политиката, обществото и сигурността, отбеляза Габриел, цитирана от БТА.

Според нея целта е да се предложи механизъм за установяване на фалшивите новини и пресичането на тяхното разпространение. „Никой няма намерение да кара хората да вярват или да не вярват на дадена информация. Ако в ЕС не предприемем никакви действия, положението може да се влоши“, коментира еврокомисарят.

Желание да се включат са заявили над 300 души, а 40 са били одобрени, припомня БТА. Сред тях няма български журналисти и преподаватели, но в състава влизат Вени Марковски от международната организация ICANN със седалище в Ню Йорк и Димитър Димитров от Wikimedia. Сред останалите членове има представители на основните социални мрежи, Оксфордския институт по журналистика на Ройтерс, агенция Фра...

    Повече за investor.bg