Манолова оставила сериозно наследство на Диана Ковачева като омбудсман2Фото© actualno.com

Манолова оставила сериозно наследство на Диана Ковачева като омбудсман

, 5 новини, 9 прегледа

„Съкратеното съдебно следствие е важно по отношение на голям брой деяния, защото над 50% от делата минават по тази процедура и това ни спасява от спиралата на бавното правосъдие. Посланието тук е, че наказанието идва бързо и е неизбежно. В тези случаи съкратеното съдебно следствие е полезно и трябва да остане. Но в случаите на деяния, които са тежки и умишлени, с причиняване на смърт, които шокират със своята жестокост, трябва да има ограничение.“ Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви по повод идеята за отмяна на съкратеното производство.

Според нея трябва да бъде премахната възможността с едно самопризнание да се избегне най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна.

„Вчера в институцията постъпи подписка от 5 000 граждани, които настояват това да се случи. Видяхме и че Министерството на правосъдието предложи свой вариант на промени. Те задължително трябва да бъдат обсъдени, за да се намери правилния баланс, защото общественият интерес налага промяна по отношение на тези процедури”, коментира омбудсманът.