Малта и Италия отказаха да приемат кораб с…
Фото: www.bnews.bg

Малта и Италия отказаха да приемат кораб с…

14 новини, 7

Малта и Италия отказаха да приемат кораб, превозващ мигранти. "От днес Италия също ще започне да казва "не" на трафика на хора, "не" на бизнеса на незаконната имиграция", написа във Фейсбук новият италиански вътрешен министър Матео Салвини. С този ход новият италиански вътрешен министър, който е лидер на крайнодясната партия "Лига", прави стъпка към изпълнение на своите предизборни обещания да спре потока от мигранти към Италия, предаде БТА.

Италия поиска от Малта да приеме кораба, но тя също отказа да го допусне до свое пристанище. Аргументът е, че операциите са били проведени в либийската зона за издирване и за тях отговаря центърът за координиране на спасителните операции в Рим.

Кораб на френска неправителствена организация събра 629 мигранти при шест спасителни операции в Средиземно море в нощта срещу неделя. Мигрантите са основно африканци от страни на юг от Сахара. Те са качени при шест различни спасителни операции край бреговете на Либия. Сред тях има повече от 100 непълнолетни без придружител.

    Повече за bnews.bg