Ливан провежда първите парламентарни избори от близо десетилетие
Фото: www.economic.bg

Ливан провежда първите парламентарни избори от близо десетилетие

6 новини, 7

В Ливан днес се провеждат първите парламентарни избори от близо десетилетие, съобщава БТА. Влиятелната шиитска въоръжена групировка Хизбула, съюзничка на Сирия и Иран, може да засили ролята си, като получи мнозинство в новия парламент за пръв път от 2005 година насам. Това обаче няма да доведе до големи промени, защото Хизбула така или иначе е водещ политически играч в Ливан.

Голяма част от избирателите казват, че нямат особено доверие в обвиняваната в корупция политическа класа в страната, чийто държавен дълг възлиза на 150% от БВП.

Другият голям лагер в Ливан е предвождан от премиера сунит Саад Харири, който през ноември 2017 година изненадващо подаде оставка от територията на своята наставничка Саудитска Арабия, а след това се отказа от решението си да се оттегля от властта.

Парламентарните избори трябва да завършат процеса на политическа стабилизация на Ливан, останал две години без държавен глава и разтърсван от множество кризи, свързани с напрежението между воюващите в региона страни.

Билбордовете и фасадите на сградите навсякъде в страната са осеяни с предизборни плакати на кандидати, сред които малцина са жени въпреки рекордния брой от 86 кандидатки, които ще участват на изборите. Броят на имащите право на вот е 3,7 милиона. За пръв път и ливанската диаспора - около 82 000 ливанци по света, ще има може да гласува.

Изборите ще се проведат по нов закон, приет миналата ...

    Повече за profit.bg