Лиляна Павлова: Даваме заявка за балканско европредседателство
Фото: www.investor.bg

Лиляна Павлова: Даваме заявка за балканско европредседателство

5 новини, 2

Целта на интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз (ЕС) по време на българското европредседателство е да се пречупи през нещо прагматично, което да даде усещането на жителите на тези държави за перспективата пред тях. Целта ни е дадем заявка за балканско европредседателство. Това каза в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Тя добави, че дебатът за бъдещето на Европа и бюджета на общността след 2020 г., както и ревизирането на Дъблинския регламент, са другите големи предизвикателства пред България по време на председателството.

Според Лиляна Павлова домакинството ни ще бъде добра възможност за индиректна реклама на България като туристическа дестинация и IT център на Балканите.

Тя подчерта, че перспективата пред Западните Балкани може да се очертае в пет приоритета - пътна свързаност като Коридор №8, жп връзки, въздушни връзки, енергийна свързаност и образователна и дигитална свързаност, които са взаимосвързани. Министърът заяви, че желанието ѝ е да се говори „за модерно, дигитално образование“, като подчерта, че е важно да се развие програмата за студентски обмен „Еразъм“, която дава пред студентите не само възможност да учат в чужбина, но и да усетят важността на европейския проект.

„Целта ни е да отпаднат и роуминг таксите за всички, които пътуват в Западните Балкани. Наред с т...

    Повече за investor.bg