Лекари от 22 общински болници излизат на протест
Фото: www.mediapool.bg

Лекари от 22 общински болници излизат на протест

6 новини, 8

Лекари и сестри от общинските болници в 22 града ще излязат на протест в понеделник и ще прекратят работа за един час между 12 и 13 часа заради съсипването на общинското здравеопазване през последните години и липсата на адекватни мерки за спасяването му. Това съобщиха от Сдружението на общинските болници, което по-рано тази седмица взе решение за символичен протест, който да обърне внимание на институциите към проблемите на тези лечебни заведения.

Въпреки че здравният министър Кирил Ананиев предложи опция за финансово подпомагане на общински болници, които се преобразуват в здравни центрове с до 20 легла, общинските болници настояват за целева субсидия от 30 млн. лева за спасяването им. Те искат да бъдат запазени, тъй като изпълняват социални функции по оказването на медицинска помощ на отдалечени и по-слабо населени райони с население, в което преобладават възрастни хора, малцинствени групи и социално слаби.

Протестът на общинските болници е подкрепен от съсловната лекарска организация – Българския лекарски съюз и Българската стопанска камара. Макар това да е пореден съсловен протест с финансови искания, от сдружението казват, че действията им нямат нищо общо с европредседателството, а просто сега е назрял моментът. "Независимо от предприетите действия, всеки пациент, който е приет в лечебните заведения, както и спешните случаи, ще бъдат обезпечени от лекарите в болницата"...

    Повече за mediapool.bg