КЗК е против минимални цени за нощувки според хотела
Фото: www.economic.bg

КЗК е против минимални цени за нощувки според хотела

6 новини, 4

Комисията за защита на конкуренцията разкритикува намерението на Министерството на туризма да въведе минимални цени за туристическите нощувки според категоризацията и звездите на местата за настаняване. С решението си антимонополната комисия подкрепя становището на туристическия бранш, че въвеждането на такива цени ще повлияе ценовата конкуренция между хотелите и няма да подобри услугите. Произнасянето е по процедура за застъпничество на конкуренцията.

Искането на туристическото ведомство да се въведат минимални цени според категорията на мястото за настаняване е аргументирано със сегашната възможност големи хотели да подбиват цените за нощувка като избиват разходите си от мащаба, докато малките хотелчета или къщи за гости не могат да правят това. Така туристите предпочитат по-евтините оферти на четири и петзвездни хотели, тъй като те предлагат и повече услуги в сравнение с малките места за отдих, които са по-ниска категория.

Така хотелчетата не могат да си върнат инвестициите, не успяват да осигурят приходи за повишаване качеството на услугите си и стават неконкурентни. Данните за нощувките недвусмислено сочат, че заетостта при категории "четири“ и "пет звезди“ е 50.5%, в "три звезди“ – 37.5%, а в "една“ и "две звезди“ – 25%. Ведомството предлага и фиксираните минимални цени да служат за основа за минимално данъчно облагане, което според него ще изсветли туристическия секто...

    Повече за mediapool.bg