Костов иска да прекъснем руските проекти на наша територия3Фото© economic.bg

Костов иска да прекъснем руските проекти на наша територия

, 6 новини, 5 прегледа

Според него Кремъл води дифузна, нелинейна война с психологически, икономически, политически и кибернетични атаки срещу всички членове на НАТО, включително и България. А това води до объркване и разстройство, създаване на несигурност сред хората, противопоставяне на различни политически привърженици, на разнородни социални групи и на различни културни, включително религиозни идентичности. Крайната цел е противопоставяне и разцепление вътре в Европейския съюз и НАТО.

Той е на мнение, че българската несигурност е по-голяма днес, отколкото преди 15 години. „Причините за това са основно в българската политика, но и в политиката на НАТО. Когато България ставаше член на алианса, предупредих в парламента, че това членство не може да ни помогне да наложим върховенство на закона, да се справим с корупцията и организираната престъпност. Тези вътрешни дефицити на сигурност продължават да ни държат далече от западните демократични стандарти. А когато сравняваме рисковия контекст във времето, се вижда, че външната несигурност сега е много по-голяма“, каза Костов.

Бившият премиер и настоящ ръководител на Център за анализи и управление на рискове смята, че Русия използва пропагандни средства, за да се наложат благоприятни за Русия обществени нагласи. Чрез тях да бъдат овладени, парализирани или разрушени българските институции.