Консерваторите, които се борят за премиерския пост след оттеглянето на Мей4Фото© dnes.bg

Консерваторите, които се борят за премиерския пост след оттеглянето на Мей

, 18 новини, 3 прегледа

Великобритания се готви да избере нов премиер, но само членовете на Консервативната партия ще имат думата при вземане на това решение. Консерваторите провеждат избори за наследник на премиера Тереза Мей, която се оттегли миналата седмица от поста си на партиен лидер, след като не успя да изведе страната от Европейския съюз по график. След края на срока за обявяване на номинациите, който изтече в понеделник, 10 депутати участват официално в надпреварата за неин наследник.

Бившият кмет на Лондон и бивш външен министър обожава да е център на вниманието и ухажва медиите, разрошвайки русата си коса, за да я направи още по-стърчаща, и изпъстряйки речите си с шеги, остроумия и латински изрази. Един от най-добре известните британски политици, той е популярен сред редовите членове на Консервативната партия, които смятат, че умее да разбира обикновените хора. В момента той е фаворит на букмейкърите за наследник на поста на Мей.

Джонсън беше водеща фигура по време на кампанията за напускане на ЕС и заема твърди позиции за Брекзит. Той обеща, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври, със или без сключено споразумение. Освен това заплаши да не плати договорената сума от 39 милиарда паунда (50 милиарда долара) за раздялата, ако блокът играе твърдо. Джонсън обещава и намаляване на данъците за хората със средни и високи доходи.