Комисията по отбрана прескочи президентското вето
Фото: dnes.dir.bg

Комисията по отбрана прескочи президентското вето

7 новини, 4

Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента Румен Радев над Закона за отбраната и въоръжените сили.

„Ако ЕС няма амбиция за териториална отбрана, а министърът на външните работи твърди, че има нужда от военни бази, значи те ще са необходими за териториална експанзия“.

Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков по време на заседанието на Комисията по отбрана, която отхвърли президентското вето над Закона за отбраната и въоръжените сили, наложено в деня на проваленото заседание на КСНС на 9 октомври.

Ерменков попита кое е по-важно за националната сигурност – да бъдем умерена и балансирана, съобразена с конкретната обстановка у нас страна или да се подвеждаме по конюнктурни съображения, които нямат нищо общо с националните интереси.

Ерменков подчерта, че от България и от наблюдаващите ни отвън, се забелязват противоречията между ръководствата на Министерство на отбраната и Министерство на външните работи.

„Изобщо в Министерски съвет говори ли се по темата национална сигурност? Изобщо намира ли се някакво разбиране? Как се съотнася казаното от зам.-министър Запрянов, че „няма амбиции за териториална отбрана“ и думите на външния министър Захариева: „Нямам против да има база на НАТО на брега на Черно море“, попита Ерменков.

Той обясни, че наличието на военна база е амбиция или за териториална отбрана, или за териториална експанзия. По думите...

    Повече за dnes.dir.bg