Кметове искат да могат да глобяват нарушителите на пътя
Фото: www.cross.bg

Кметове искат да могат да глобяват нарушителите на пътя

5 новини, 4

Кметовете да събират част от глобите на шофьорите нарушители - това предлага градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров, подкрепен от колегата си от Благоевград Атанас Камбитов.

Идеята е кметовете да могат да глобяват по закона за движение по пътищата за превишена скорост и преминаване на червен светофар.

„В момента в повечето градове няма контрол, защото няма достатъчно полицаи, които да патрулират, камерите също не са достатъчно, посочиха те. Местните власти обаче могат да разположат камери на цели участъци, да глобяват и така, с времето, шофьорите ще се дисциплинират. Проблемът със събираемостта може да бъде решен именно с помощта на общините", обяви Тодоров пред БТВ.

Той даде пример с издаването на документ за платен данък, необходим за преминаването на технически преглед на автомобила - при издаването му ще излизат всички неплатени глоби и водачът ще е принуден да ги заплати.

„Санкциите трябва да са категорични, а не както сега - отнетите за нарушения точки се възстановяват с курс и плащане на някакви пари", коментира Камбитов.

„Предложението всъщност е направено още преди две години, ще го подновим към настоящия парламент", добави Тодоров.

„Хората сами търсят отговорност. След като ни се вменява отговорност, трябва да ни се дадат и права", посочи и Камбитов

    Повече за cross.bg