Киев може да обвини Москва за убийството на Бабченко

Киев може да обвини Москва за убийството на Бабченко

18 новини, 3

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя смята, че Киев ще обвини Москва за убийството на руския журналист Аркадий Бабченко.

Бабченко, журналист и критик на Кремъл, бе убит вчера в столицата на Украйна. Той бил застрелян в гръб, докато влизал в апартамента си.

Жена съобщила по телефона в службата за спешна помощ, че е намерила съпруга си в кръв в дома им, уточниха от полицията и изказваха предположение, че убийството на Бабченко е свързано с професионалната му работа.

Адвокат по образование, той е ветеран от двете чеченски войни и там е открил умението си да пише. Той е правил репортажи винаги от предната линия. Бяга от Русия през 2017 година заради заплахи, като първо се установява в Чехия, а по-късно в Украйна.

Неговите критични репортажи за Сирия са довели до заплахи за живота на него и семейството му. Журналистът се превръща в омразна фигура за Москва. Убийството му е част от поредица от шумни убийства в Киев, не всички, от които изглеждат свързани с Русия, пише в свой анализ Independent.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя отбелязва, че независимите и опозиционни журналисти в Украйна биват наричани "агенти на Кремъл“ и ги убиват, а престъпленията не се разследват.

Профилът на руския журналист във Facebook е вече закрит, а последната му публикация в Twitter е преди 19 часа и гласи: "Преди четири години генерал Кълчицки не ме взе на този хеликоптер...

    Повече за vesti.bg