Каталуния пред обща стачка във вторник
Фото: www.cross.bg

Каталуния пред обща стачка във вторник

24 новини, 17

Повече от 40 синдикати и каталунски асоциации призоваха за организиране на обща стачка в целия испански регион след полицейското насилие по време на забранения референдум за независимост, информира The Local.Те призовават стачката да се проведе във вторник.

В съобщение най-големите испански синдикати UGT и CCOO, както и на Каталунската национална асамблея, влиятелна гражданска организация в полза на независимост на областта, и други 41 организации, призовават да се спре работа заради "големите нарушения на правата и свободите".

"Призоваваме цялото общество, работодателските организации, бизнесмените, синдикатите, работниците, самонаетите работници, институциите и всички граждани на Каталуния да спрат "държавата" във вторник, 3 октомври", призовават организациите.

Пронезависимите каталунци често наричат североизточния регион "страната".

Протестите може да доведат до още по-сериозни сътресения на фона на призива на Алберто Ривера, член на испанския парламент и лидер на партийното движение „Граждани". По-рано той поиска министър-председателят Мариано Рахой да инициира прилагането на член 155 от конституцията на страната. Това би дало право на Мадрид да прекрати автономните права на Каталония и да наложи пълен контрол над региона

    Повече за cross.bg