Карта на Турция с български територии, МВнР проверява© dnes.bg

Карта на Турция с български територии, МВнР проверява

, 7 новини, 28 прегледа

К арта на Република Турция, която обхващаща и територии от България, е поместена във "Фейсбук".

В медии се появи информация, че профилът, от който е публикувана каартата е свързан с Хулуси Акар, министър на националната отбрана на Турция. Българското външно министерство информира, че още в сряда в ранния следобед публикацията е била докладвана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя е разпоредила незабавно зам.-министър Петко Дойков да се свърже с турския посланик Хасан Улусой, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Посланикът е направил проверка и е потвърдил, че този профил няма нищо общо с министър Акар, като се предполага, че той се поддържа от група хора. Посланик Улусой е обещал да предостави допълнителна информация, след като турската страна направи допълнителни проверки.

Гръцки медии съобщиха в сряда, че на фен страница на турския министър на отбраната в социалната мрежа е публикувана карта на Турция, която включва Северна Гърция и гръцките острови в Егейско море, целия Кипър, както и половината от Сирия. Картата включва и цял Северен Ирак, включително Сулеймания, Ербил и Киркук. Фен страницата се поддържала от група турски националисти.