Каракачанов препоръча да се избягват военни удари в Сирия
Фото: www.mediapool.bg

Каракачанов препоръча да се избягват военни удари в Сирия

46 новини, 10

Никой не е искал от България политическа подкрепа или въздушни коридори и логистика във връзка с ескалацията на напрежението в Сирия, съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в петък. "Към момента, в който разговаряме, подобни искания не са постъпвали - нито в Министерството на отбраната, нито доколкото ми е известно, поне до снощи, в Министерството на външните работи, каза Каракачанов.

Седмица след предполагаемата атака с химическо оръжие в сирийския град Дума американският президент Доналд Тръмп и западните му съюзници обмислят дали да отговорят с удар по Сирия. Според медицински източници жертвите на химическата атака в Дума са били десетки. Каракачанов коментира, че най-добрият вариант е "да се търси разумния и мирен компромис". Според него "с военни удари не се решават проблеми, особено в такава ситуация с продължаващия от няколко години конфликт в Сирия".

Подобна в момента е и позицията на Москва, която призова Запада да се въздържа от военни удари срещу цели на режима в Сирия, който се ползва с нейната подкрепа. На въпрос какви са прогнозите на военното разузнаване за развитието на ситуацията в Сирия министърът на отбраната коментира, че както винаги има няколко сценария. "Единият е това, което забелязваме от снощи и от тази сутрин - леко смекчаване на тона между САЩ и Русия.

Има и сценарий, при който може да се стигне до вариант на нанасяне на удар...

    Повече за mediapool.bg


    Доналд Тръмп, 5 месеца
    (NF) Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е започнала военна операция срещу Сирия,...