Камарата на архитектите поиска спиране на конкурса за пл. "Св. Неделя"
Фото: www.cross.bg

Камарата на архитектите поиска спиране на конкурса за пл. "Св. Неделя"

12 новини, 3

Спиране на конкурса за проект за обновяването на централния столичен пл. "Св. Неделя" поиска Камарата на архитектите в България. Според организацията процедурата трябва да бъде разделена на две и пусната отново. Така щял да се осигури равен достъп на архитекти от страната и от чужбина за участие в надпреварата. Конкурсът, обявен от общината, е на два етапа, а победителят автоматично ще получи договор за разработване на работен проект за преустройство на площада.

С това общината обяснява залагането на по-високи изисквания към изпълнителите. От Камарата на архитектите обаче искат да се обявят две отделни процедури. Една за избор на идейна концепция и втора за работен проект по тази концепция. Така на практика конкурсът може да бъде спечелен от един екип, а работният вариант да се прави от друг. В становището на камарата се казва, че настоящите условия не отговарят на принципите за концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа.

В частност става въпрос за гарантиране анонимност на авторите на проектите до произнасянето на журито, еднакво и равноправно третиране на всички участници и избор на победител въз основа на представената концепция, а не според големината на фирмата, оборота или броя на работещите в нея. От камарата критикуват и решението на общината да направи конкурса на два етапа. В първия ще се оценява опитът и финансовото състояние на кандидатит...

    Повече за mediapool.bg