Какво точно прави Борис Джонсън?© gong.bg

Какво точно прави Борис Джонсън?

, 5 новини, 2 прегледа

Когато правителството прави спешни планове да предпази водоснабдяването, да натрупа запаси от жизненоважни лекарства, да управлява недостига на храна, да се подготови за граждански вълнения, да суспендира законодателната власт и да използва тайни процедурни механизми, за да остане на власт, нещата не вървят добре. За британския премиер Борис Джонсън всичко това очевидно е част от плана, пише Bloomberg.

Този явен ангажимент за самонараняване има определена логика. Той може да накара ЕС да предложи повече отстъпки на британските преговарящи и да представи преразгледано споразумение за излизане, което Парламентът може да приеме. Или може да помогне на премиера да си осигури по-обединено мнозинство след нови избори. Съществува и малката възможност той да смята, че върши правилните неща.

Каквито и да са целите на Джонсън, излизането без сделка изглежда по-вероятно ден след ден. Това, трябва да се повтори, би било бедствие. То би довело до сериозни смущения в търговията, задръствания в транспорта, покачване на цените, недостиг на потребителски стоки, бизнес фалити и по всяка вероятност рецесия в рамките на месеци. Публичните финанси ще бъдат опустошени и безработицата ще нарасне. Според правителството дългосрочните разходи могат да бъдат огромни.