Пеевски "забрави" да декларира частен интерес за медийния си закон
Фото: www.capital.bg

Пеевски "забрави" да декларира частен интерес за медийния си закон

22 новини, 7

Депутатът от ДПС и медиен издател Делян Пеевски не е декларирал частен интерес при внасянето на медийния си законопроект. Това не е основание законопроектът да бъде върнат на вносителите, но Пеевски може да бъде разследван от новия антикорупционен орган, стана ясно от обясненията на шефа на парламентарната комисия за борба за корупцията и конфликт на интереси Борис Ячев ("Обединени патриоти").

В стремежа си към "прозрачност" на медийния пазар, Пеевски е пропуснал да декларира конфликт на интереси при внасянето на законопроекта. В. "Сега" е поискал становище от правния отдел на Народното събрание дали депутатът нарушава правилника. В отговор журналистите са посъветвани да подадат заявление по Закона за достъп до обществена информация. Обяснението е, че юристите не могли да разберат какво точно искат да знаят журналистите.

По закон народният представител е бил длъжен да съобщи писмено за своя конфликт на интереси като медиен издател, коментира по този повод Борис Ячев пред Mediapool. Отговорността на всеки депутат обаче е лична и той би трябвало да понесе санкцията си, но законопроектът не може да бъде върнат на вносителите. Ячев обясни още, че ако неговата комисия бъде сезирана с писмо, тя ще се занимае със случая още идната сряда.

По думите му това може да се случи и ако някой от членовете на комисията постави подобни питане. Народният представител от "Обединените патриоти" ...

    Повече за mediapool.bg